Kamu kurumları memur ve personel alımı yapmak üzere Devlet Personel Başkanlığı üzerinden ilanlar yayınlamaktadır. Bu alımlarda 657 sayılı kanunun 48. maddesinde istenen şartları yerine getiren adaylar bu ilanlara başvuru yapabiliyor. Bu maddelerde 15 Temmuz 2016 yılında gerçekleştirilen darbe teşebbüsü sonrasında değişikliğe gidildi. Aslını koruyan maddeye sadece eklemeler yapıldı. Peki 657 sayılı kanun içerisindeki 48. Madde nedir işte detaylar.
Devlet Memuru Olmak İçin İstenen Genel Şartlar:
-Devlet memurluğuna alınacak kişi Türk Vatandaşı olmalı,
-Kamu haklarından yoksun olmamalı,
-Devlet memuru olarak alınacak kişinin akıl hastalığının bulunmaması gerekiyor.
-Söz konusu DMK 'da bulunan 40'ıncı maddedeki yaş şatlarını taşımalı,
-Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasından olumlu sonuç almak,
-Devlet memuru olarak alınacak kişinin kamu haklarından mahrum olmaması gerekmektedir.
-657 sayılı kanun içerisinde 41'inci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımalı,
-Türk ceza kanununun 53 üncü maddesi belirtilen süreler geçmiş olsa dahi , kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl ya da daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar , anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, İrtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığını değerlerini aklama ya da kaçakçılık gibi suçlardan mahkum olmaması gerekiyor.
-Devlet memuru olacak alınacak kişinin askerlikle ilgisinin bulunmaması , askerlik çağına gelmemiş olması, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelemiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olması şartı aranıyor.
Bir kamu kurumuna iş başvurusu yaparken bu şartlar olmazsa olmaz olarak önkoşula yazılırlar. Fakat işe alınmak için bu şartların yanında da mutlaka özel şartlar da vardır. Bu şartlara da uymanız gerekmektedir.