Asgari ücretle çalışan kişiler 2019 yılında yapılacak zammı bekliyorlar. Şu anda bir asgari ücretle çalışan kişi 1603 TL almaktadır. 2018 yılında asgari ücrete yapılan yüzde %14,2'lik zam yapılmış ve bu ücret brüt olarak 2029 net olarak ise yukarıda belirttiğimiz 1603 olarak belirlenmişti. 2018 yılı ülkemizde oldukça sıkıntılı geçti. Bu sıkıntı ekonomik yönde oldukça etkiliydi. Döviz kurunda yaşanan dalgalanma ve ani yükseliş ile birlikte hayat bir anda zorlaştı. Özellikle Rahip Brunson olayı ile dolar ve Euro'daki yükselişle birlikte bir çok ürüne zam yapıldı. Enflasyon yükseldi.
Asgari ücretle maaş alanlar işte bu yükselen enflasyon ve asgari ücretlilere verilen zam oranı arasındaki farkı 2019 yılında kendilerine zam olarak beklemektedirler. Hatta bu durum o kadar çok dile getirilmeye başlandı ki bir çok haber ve ekonomi programı ve siteleri asgari ücrete 2019 yılında oldukça tatmin edici biz zammın geleceğini ön görmektedir.
2019 yılında asgari ücret 2500 TL olacak
handikap giriş2019 maaş zammı öngörüleri hızla devam etmektedir. Bakanlıklardan herhangi bir ses çıkmasa da hem memurlar hem de asgari ücretliler maaşlarına enflasyon farklarından oluşan iyi bir iyileşme beklemektedirler. Hatta alt başlığımızda yazıdığımız 2500 TL olacak söylentisi de bu sıralar sıklıkla sosyal medyada dolaşmaktadır. Tabi boş bir eylem de değildir. Ekim ayı eflasyonu %2,67 olurken yılık enflasyon ise yüzde %25,24 oldu. Bu da hiç ek zam oranı görüşülmeden bile asgari ücretlinin maaşının 2019 yılında 2 bin TL'nin üstüne çıkacağı görülmektedir.
Orta Vadeli Program Yakalanırsa 2019 Zamlı Asgari ücret Tutarı Ne Olur?
Ekonomistelerden alınan verilere göre asgari ücrete hiç bir enflasyon zammı yansıtılmasa bile normal şartlarda orta vadeli program için hedeflenen yüzde %20,18 yakalanırsa bu da maaşlara yansıyacak olan zam 333 TL olacak ve asgari ücretli birisi net 1936 TL alacak. Enflasyon zammının gelmesiyle birlikte 2 bin TL barajı aşılacak ve asgari ücretliler de yaklaşık 500 TL'den fazla zam almış olacaklar.
Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?
Asgari ücret, tıpki memurların toplu sözleşmesinde olduğu gibi yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirleniyor. Bu komisyonda işçi tarafını Türk-İş; işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlığında bir araya gelen komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıyor ve asgari ücret zammına oy çokluğuyla karar veriliyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.